Hjem   /   BloggJulekalenderJulekalender 2023Nyheter   /   Kalenderluke 15 – desember 2023

Kalenderluke 15 – desember 2023


HEI, JEG HETER…

Mål med leken:
  • Skape positive følelser
  • Lære navn
  • Bli bedre kjent med hverandre

Denne leken kan lekes bare fordi det er gøy,
men den kan også brukes som utgangspunkt for samtale og refleksjon. Her er noen tips hvis dere ønsker det.

Før leken:

Samtal med barna om hvordan leken foregår. Spørsmål til samtale kan være: Hva kan være forslag til hva man kan si når man står i midten? Er det andre ting vi bør tenke på når vi leker denne leken?
Bruk IRP (Individuell – Relasjon – Plenum) hvor barna får tenke litt selv, snakke litt med sidemannen før samtalen løftes opp i plenum.

Gjennomføring av leken:

Lekleder ber barna lage en sirkel med stoler. Det skal være en stol mindre enn det er antall barn. Deretter peker lekleder på ett barn som skal stå i midten av sirkelen, mens øvrige barn setter seg på hver sin stol. Vedkommende som står i midten skal høyt og tydelig si «Hei, jeg heter» etterfulgt av eget navn, samt en setning om noe som gjenkjenner vedkommende.
For eksempel: «Hei, jeg heter Anne og jeg liker å spise taco på fredager.» Da skal alle som liker å spise taco på fredager reise seg opp og så raskt som mulig forsøke å finne seg en ny stol. Det er ikke lov til å sette seg på nærmeste stol på høyre eller venstre side. Barnet som står i midten, skal også finne seg en stol. Barnet som ikke finner en ny stol, skal nå stå i midten og gjøre tilsvarende som nevnt over – «Hei, jeg heter…»

Tips: Det kan være lurt å starte med ufarlige ting, men etter hvert som gruppa blir trygg på leken og hverandre kan man bli enig om ulike temaer/fokusområde. Det kan for eksempel være ulike egenskaper eller følelser.

Etter leken:

Samtal med barna om hvordan de opplevde denne leken. Spørsmål til samtale kan være: Hvilke
egenskaper var i bruk? Fortell hvorfor. Hvordan var det å komme på noe å si når du sto i midten?
Hvordan kan vi bruke mer av egenskapene som er i bruk utenfor leken? Bruk IRP som nevnt over.

SMART ADVENTSKALENDER – leker og øvelser

Denne kalenderen inneholder ulike leker og øvelser som er preget av glede, engasjement, samt følelsen av å være i et fellesskap. Hver hverdag frem mot jul publiseres en ny kalenderluke kl. 06.00. Følg enten linken i selve kalenderen eller gå inn på www.smartoppvekst.no

I uke 51 publiseres de fem siste dagene mandag 18. desember kl. 06.00.

Hver lek tar ca. 5 – 15 minutter. Du trenger kun litt gulvplass og noen ganger stoler. Mange av lekene er kjempefine å gjennomføre ute.