Veikart mot mer GLEDE
24. april 2018 / Eira Susanne Iversen eiraiversen
Hei!
Jeg har for tiden jobbet med 6.klasse og følelsen glede. Vi har reflektert rundt 15 spørsmål innenfor temaet. Det kan du lese om her. Glede del 1, Gelde del 2, Glede del 3.
Nå har vi snakket om perspektiver, det som er inne i oss, det som andre gjør, det vi gjør og hva vi gjør når andre er glade osv. Men for å få til en større forståelse av hva glede er for oss og at vi kan gjøre noe aktivt for å få mer av det ønsket jeg å jobbe med veikart mot Å glede andre. Vi liker å gjøre følelsene om til verb, slik som sinting; Det er når du aktivt går inn for å gjøre noen sint. (Ofte brukt iforhold til søsken, sier klassen min). Gleding er blitt et begrep og vi måtte finne ut hva det var for oss! Jeg bruker IRP og å skrive på post-it lapper for å definere hva det er for oss. Jeg er på jakt etter helt konkrete handlinger, ikke utopier eller fine ord. Praktiske handlinger vi kan øve på. For å utvide litt, skriver jeg også på tavlen noen perspektiver; venner, foreldre, besteforeldre, ukente ol. Dette var det de kom frem til:
Få andre til å le
Tulle med søsken
Si du er glad i dem
Si komplementer
Si hei og smile
Si takk og være takknemlig
Gjøre ting sammen
Snakke om noe de liker å snakke om
Å være glad! Glede smitter.
Være med dyr
Gi en klem
Å si hei til noen du ikke kjenner
Bli kjent med noen du ikke kjenner så godt
Dele
Lage god mat til noen
Respektere dem
Leke med andre
Være snill
Lytte til andre, Snakke med andre
Holde på hemmeligheter
Hjelpe andre
Gi gaver
Vise at man bryr seg
Lære andre noe nytt
Inkludere andre
Gjøre noe for andre
Dekke på, gå ut med søpla, ta ut av oppvaskmaskinen.
Rydde, Oppføre seg pent
1,2,3 oppskrift:
- Hva kan du gjøre for å glede andre? Praktiske handlinger. IRP skriv på lapper. Perspektiver:Besteforeldre, foreldre, søsken, venner, klassen, lærere, ukjente
- Gruppene lager temabunker. to og to grupper, så klassen.
- Lærer skriver ut plakat med konkrete forslag til veikartet.
Som en del av praktiske oppgaver mot et ønsket mål, har elevene også jobbet med takknemlighetsdagbok, som hjemmelekse. Hver dag skrev de en ting de er takknemlige for. Dette hjelper de med å holde fokus på det gode de har i livet.
Vi stemte over forslag vi kom med for å velge ukens fokus. I uke 11 valgte vi å si hei til alle vi møtte. Til ukjente også. I uke 12 valgte de å fortelle vitser til hverandre. Den uken hadde vi det å finne vitser på ukeplanen og siste time fredag fortalte vi alle vitsene vi husket og skrev de ned i «klassens vitsebok». De ønsket også at vennegrupper skulle lages og være ut året. Dette ble laget og startet i uke 14.
På denne måten vil vi holde fokuset opp på følelsesen vi vil ha mer av, og vi GJØR noe for å få mer av den. Vi gjør noe mot andre, mot oss selv og sammen. Det er disse små dryppene av bevissthet jeg merker er det som er virkingsfult. Og det må skje over noe tid. SMART oppvekst er ikke en quick fix, altså noe som kurerer noe på et sekund. Det må øves på, snakkes om og velge ut nye ting å øve på underveis.
Jeg som lærer er mer en prosessleder som styrer skuta, mot deres destinasjon. Man alle bidrar og de gjør jobben selv. Etter et slik veikart er gjennomført pleier jeg å ha en pause fra det. Det er viktig å ikke bli lei metodene og det er derfor jeg ikke gjør det lenger enn 4-5 uker. Etter det finner vi på noe annet.
Hilsen Eira S. Iversen