Hjem   /   Julekalender 2017   /   Julekalenderluke 20

Julekalenderluke 20


SMART oppvekst har hatt en tegnekonkurranse for barnehagebarn og elever på skolen. Vi har fått inn mange tegninger hvor barn i hele Norge har tegnet og skrevet om sin opplevelse av MOT. De har tegnet inne i rammen til SMART egenskapen MOT.

I hele desember vil vi vise 24 tegninger som er vinnere av SMART tegnekonkurranse om MOT! Juryen som består av elever og ansatte i SMART oppvekst. Tegningene og historiene presenteres her i årets julekalender. De utvalgte vil få et nøkkelknippe med 20 egenskaper. De som presenteres 19. – 24.desember får i tillegg en plakat med alle egenskapene til å henge i barnehagen eller i klassen.

motMOT
Når vi tørr å gjøre det vi har lyst til selv om vi er litt redd eller engstelige skjer det stor utvikling i et menneskes liv. Tankene vi får når vi er redd er kroppens forsvar og alarmsystem, og det er fint hvis det er en reell fare der. Men når vi kjenner frykt eller at vi er redd for noe som ikke er der og sannsynligvis ikke vil skje, hindrer det oss i å oppnå det vi drømmer om og å utvikle oss videre i livet. Man kan vise mot på mange forskjellige måter.

 

Vinner 20.desember er:

Vilde Victoria, 5A

Sem Skole

“Jeg er en døv jente som har døv familie, og jeg ble veldig nervøs på skolen. Jeg skulle opptre foran alle foreldre! Og jeg er den eneste døve jenta på skolen. Jeg viste mot. Jeg tolket sang.”

 20Tykk på bildet for å se det større.

Forslag til spørsmål for samtale med barn:

 1. Hva har Vilde Victoria tegnet?
 2. Hva er hun redd for?
 3. Hva tror du å “tolke sang” betyr?
 4. Hva betyr det å være døv?
 5. Hvordan prater de som er døve sammen når de ikke hører lyd?
 6. Hva betyr ordet “hørselhemmet”? (Ordet «hørselshemmet» omfatter alle med nedsatt hørsel, både tunghørte og døve. Begrepet forteller at personen har nedsatt hørsel, men sier ikke noe om hvor godt eller dårlig han eller hun hører.Fra http://www.sansetap.no/voksne-horsel/sporsmal)
 7. Døve har ikke vansker med å snakke, men bruker tegnspråk i stedet for talespråk. Hva er grunnen til dette tror du? (Ordet “Døvstum” skal ikke brukes lenger. Selv om en person er døv, har hun eller han en stemme. Men ikke alle har lært å bruke stemme når de skal snakke. Årsaken til dette er blant annet at personer som er døve ikke kan høre sin egen eller andres stemme.)
 8. Hvordan tror du det er å være den eneste døve på skolen?
 9. Hva ville du ha ønsket da?
 10. Kunne du tenkt deg å lære tegnspråk? Her er en link til en youtube kanal med mange videoer hvor du kan lære tegnspråk: https://www.youtube.com/channel/UCL9sDRCMBzv_kbRFzGfrXDg
 11. Noen blir født døve mens andre blir det etterhvert som de blir eldre. Kjenner du noen som hører dårlig? Fortell om hvem du kjenner og hva du gjør da for å snakke med dem.
 12. Hva er et høreaparat?
 13. Det finnes døve som kan prate og synge. Dette eksempelet er fra Idol: https://www.youtube.com/watch?v=ZKSWXzAnVe0