Hjem   /   Eira Susanne IversenSkole   /   Å jobbe med følelsen FREDFULL del 2

Å jobbe med følelsen FREDFULL del 2

26. september 2018 / Eira Susanne Iversen eiraiversen

Hei!
Jeg jobber med å utvikle gode spørsmål for å jobbe med følelser i klasserommet. Nå for tiden er der følelsen FREDFULL vi jobber med i forbindelse med Buddhismen i KRLE. Den første timen jeg hadde om dette er i en annen blogg, fredfull del 1. Da gikk jeg gjennom de tre første spørsmålene.
I 6.klasse har vi snakket om SINT og GLAD. Underveis jobber ungene i en bok jeg har stiftet sammen av 4 a3 ark. De tegner seg selv med den følelsen og setter på det de føler i kroppen og hvordan de ser ut. På den andre siden svarer de på spørsmål individuelt. Da handler det mer om i hvilke situasjoner de opplever det, hva som er grunnen til at de føler det de føler, og hva de trenger eller vil gjøre mer av. Vi snakker også om hva vi gjør når andre føler de følelsene, hva vi kan gjøre og ikke gjøre, og vi øver på å si ifra og ta hensyn både oss selv og andre samtidig. Jeg vet at de negative følelsene ofte er sterkere og tydligere, og at voksne ofte vil man skal jobbe mye med dem. Men det er ganske så trist og forundelig at elevene ikke vet hvordan følelsen fredfull er eller hva trygghet føles som. Hvordan kan man styre nesa si mot et lykkelig liv uten å ha definert de gode tingene man vil ha i livet?
 
Jeg startet timen med å ha en midfullness film. Forrige gang hadde vi en meditasjon, som gikk dypere, men nå fokuserte vi på det å være tilstede i kroppen og det som er. Jeg forklarte så at det er dette munkene gjør hele tiden. De ønsker å være bevisst i “nuet”. Jeg merket elevene mye bedre kan forstå buddhismen og munkene når de har følt det på kroppen. De har forstått begrepene. Dette er den mindfullness øvelsen vi brukte.

De spørsmålene vi reflekterte rundt denne gangen var, og dette svarte de:
4. I hvilke situasjoner er du fredfull?

 • Når jeg sover
 • Gjør lekser
 • Kjører bil, fly
 • Danse
 • Etter jeg har gjort noe jeg har gruet meg til
 • Går tur i skogen
 • Sykler -idrett
 • Midfullness-mediterer
 • Er alene
 • Leser
 • Musikk
 • Spill
 • Dusj/bad
 • Tegner

 
5. Hvem gjør deg fredfull?

 • Bestemor
 • Bestevenner
 • Bestefar
 • Foreldre
 • Farmor
 • Dyr

 
6.  Hvorfor er du fredfull med dem?

 • Jeg blir fredfull sammen med dem fordi vi ikke skal noe.
 • Jeg kan være meg selv.
 • Jeg kan si ifra.
 • Det er tid nok og rolig.
 • Jeg føler meg sett og forstått.
 • Jeg kan gjøre det jeg vil.
 • Jeg føler trygghet.
 • Jeg har vært mye med dem.
 • Tenker gode tanker om meg selv og andre.
 • Jeg stoler på dem.

 
7. Hva skjer når du er fredfull? Har du lyst å gjøre noe spessielt?

 • Jeg får lyst til å lage noe og være kreativ!
 • Danse
 • Perle
 • Jeg får ideer
 • Trekke pusten
 • Stryke på hendene mine


De samtalene vi hadde rundt disse spørsmålene var veldig gode. Det var flere av elevene som snakket om at de følte seg mest fredfulle hos besteforeldrene. Der det ikke var stress og mange planer. De hadde en hel dag bare i ro. De snakket om en stressfri hverdag der det var ingen planer og ingen som ba de gjøre det ene eller det andre. Det jeg virkelig ble rørt av var når de klarte å snakke om hva som var tilstede når de følte denne roen. De var trygge og de følte trygghet og ro.
Tilslutt svarte de alene på fire av spørsmålenen vi allerede hadde gjennomgått på tavlen. De limte de inn i boka si og svarte på dem der. Når vi jobbet med disse hadde vi på rolig fredfull musikk i klassen. Det var en nydelig time full av ro.
Lykke til!
Eira S. Iversen
Lærer, coach, forfatter og
SMART konsulent